İstif makinesi veya istifleyici olarak bilinen araçlar, fabrika ve depo gibi alanlarda çok ağır yüklerin aşağı-yukarı ve ileri-geri yönlü olarak taşınmalarını sağlar. En dar alanlarda dahi etkili sonuçlar veren bu araçların kendi içerisinde farklı çeşitleri vardır. İhtiyaçların etkili olarak karşılanabilmesi için doğru istif makinesinin tercih edilmesi gerekir.
İstif makineleri, kendi içerisinde elektrikli, yarı elektrikli, akülü, yarı akülü ve manuel gibi seçeneklere sahiptir. Bu seçeneklerin de yine kendi içlerinde farklı ağırlık ve yükseklik kapasitesine sahip çeşitleri bulunur. Dolayısıyla seçim yapmak istediğinizde karşınızda çok sayıda seçenek olduğunu göreceksiniz. Doğru seçim yapabilmek için öncelikle aşağıda yer alan hususları dikkate almanız gerekiyor.
Kullanım alanınızda bulunan yükleri dikkate alarak aracın yük kapasitesini belirlemeniz gerekiyor. 500 kg’dan başlayarak farklı yük kapasitesine sahip istifleyiciler bulunuyor. Kapasite belirlenirken mevcut yüklerin ağırlıkları kadar gelecekteki olası ağırlık değişimleri de dikkate alınmalıdır. Örneğin; şuanda 1 ton kapasiteli bir istifleyici ihtiyacınızı karşılayabilir. Ancak birkaç ay sonra operasyonlarınızdaki planlamalara ve değişimlere bağlı olarak yetersiz kalacaksa, daha yüksek kapasiteli araçları tercih edebilirsiniz.
İstif makinelerinin en önemli özelliği, yükleri dikey olarak da kaldırabilmesidir. Dikey kaldırma ile depo gibi alanların çok daha efektif olarak kullanılmasını sağlar. Kullanacağınız alanda bulunan rafların yüksekliklerini dikkate almalı ve buna uygun yükseklik kapasitesine sahip istifleyiciyi seçmeniz gerekiyor.
·Özel Ölçülü İstif Makinesi Seçenekleri
İstif makinelerinin kendi içerisinde çeşitleri olduğu gibi sizin beklenti ve ihtiyaçlarınız dikkate alınarak yapılacak olan seçenekleri de vardır. Taşıyacağınız yükün boyutu, şekli ve benzer özelliklerine uygun bir istifleyiciye ihtiyacınız olduğunda, özel ölçülü istif makinesi seçeneklerine yönelebilirsiniz.
İstif makinelerinin manuel olan seçenekleri bulunduğu gibi elektrikli olan seçenekleri de vardır. Manuel olan seçenek, araçta bulunan hidrolik sistemin kol pompası ile çalıştırılması prensibine dayanır. Basit bir kriko mantığı vardır. Kolun el ile pompalanması ile yükler dikey olarak kaldırılır. Yatay olarak hareket ettirilmesi için ise aracın itilmesi veya çekilmesi yeterlidir. Elektrikli, yarı elektrikli, akülü veya yarı akülü seçeneklerde ise yükler aşağı-yukarı elektrik enerjisi ile hareket ettirilir. Depo veya üretim alanınızdaki hususları dikkate alarak söz konusu seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.
Burada yer alan hususları dikkate aldığınızda, en doğru seçeneği kolay bir şekilde tespit edebilir ve doğru seçimi yapabilirsiniz. Doğru seçim yapmanız, birçok açıdan size avantaj sağlayacaktır.