İstif makinesi, çok ağır yüklerin belli bir yüksekliğe kadar kaldırılması için geliştirilen araçlardır. Kullanıldığında birçok avantaj sağlayan bu araçlar, özellikle paradan ve zamandan tasarruf edilerek iş verimliliğini arttırmaları ile dikkat çeker. Verimliliğin üst seviyede sağlanması için öncelikle doğru istif makinesinin seçilmesi gerekir. Bunun için ise istif makinesi çeşitleri hakkında bilgi sahip olmak önemlidir.
İstif makineleri, kendi içerisinde farklı çeşitleri olan araçlardır. Kendi ihtiyaç ve beklentilerinize göre bunlar arasından uygun olanı tercih ederek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Günümüzde yoğun olarak tercih edilen istifleyici çeşitlerinden bazıları şu şekildedir:
Manuel istif makinesi, adından da anlaşılacağı gibi tamamen manuel olarak kullanılan araçlardır. Manuel istifleyici ile yükler yatay ve dikey olarak taşınabilir. Dikey olarak, yani yüklerin belli bir yüksekliğe kadar kaldırılması için araçlarda bulunan bir tür kriko sistemi kullanılır. Yatay hareketler için ise çalışanların araçları çekmesi veya itmesi yeterli olur.
Manuel istif makineleri ile 1,5 ton gibi çok ağır yükler 3 metre gibi yüksekliklere kadar kaldırılabilir. Yük ve yükseklik kapasitesi farklı olan seçenekler bulunur. Kaldırılacak yüklerin ağırlığı ve depo alanındaki rafların yüksekliği dikkate alınarak uygun olan seçenek tercih edilebilir.
Yarı elektrikli istif makinesi; yüklerin elektrik gücü kullanılarak dikey olarak kaldırılmasını sağlar. Yatay hareketler için ise insan gücüne ihtiyaç duyulur. Yarı elektrikli istif makinesinin de kendi içerisinde farklı çeşitleri vardır. Tonlarca ağırlığın 3 metre veya daha yüksek bir seviyeye kadar kaldırılıp indirilmesi, bu araçlar ile son derece kolaydır. Yarı elektrikli istif makineleri, elektrik enerjisini bir kablo yardımı ile elektrik hattından alır.
Yarı akülü istif makinesi; üzerinde bulunan aküden aldığı enerji ile yükleri dikey olarak kaldırabilen araçlardır. Bu araç ile yüklerin yatay olarak hareket ettirilmesi veya taşınması için yine çalışanların gücüne ihtiyaç duyulur. Ancak kompakt tasarımı sayesinde çok yüksek bir güce gerek olmadan yükler yatay olarak hareket ettirilebilir.
Yarı akülü istif makinesi çeşitleri, farklı yük ve yükseklik kapasitesine sahiptir. Yine çok ağır yüklerin 4,5 metreye kadar kaldırılmasını sağlayan araç seçenekleri vardır.
Bobin istif makinesi, bobinlerin taşınması için özel olarak geliştirilmiştir. İlgili araçların taşıma bölümleri, oval şekilde olan bobin veya rulo gibi yükler için tasarlanmıştır. Bu araçlar, taşınacak olan bobin veya ruloların ebatları dikkate alınarak özel olarak üretilebilir.
Özel ölçülü istif makinesi, taşınacak yükün ve deponun özellikleri dikkate alınarak özel olarak üretilen araçlardır. Bu araçlar, ihtiyaç ve beklentileri tam olarak karşılamaları ile dikkat çeker.
İstif Makinesi ile Zamandan ve Paradan Tasarruf
İstif makinesinin kendi içerisindeki çeşitleri, kullanım alanlarında etkili sonuçlar verir. Normalde onlarca çalışanın saatler süren çalışması ile yapılacak işleri, bu aletler çok kısa bir süre içerisinde yapar. Böylece hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf edilmiş olunur. Bu durum ise verimlilik artışı demektir.
Zamandan ve paradan tasarruf edilmesini sağlayan bu kullanışlı araçlar, ayrıca düşük bakım masrafları ile de dikkat çeker. İstif makinesi çeşitleri, her anlamda beklentilerinizi karşılayacaktır.