İstif makinası; çok ağır yüklerin, istenilen yüksekliklere kaldırılmasını sağlayan araçlardır. Kullanımı ile hem zamandan hem de iş gücünden belirgin şekilde tasarruf edilir. Böylece işler hem daha hızlı hem de daha düşük maliyetli olarak yapılır. Böylesine önemli işlevi olan araçların, sorunsuz bir şekilde işlevlerini yerine getirmesi için periyodik olarak kontrol edilmesi gerekir.
İstif makinaları, tonlarla ifade edilen yükleri zorlanmadan kaldırabilir. Bunu yaparken herhangi bir sorun çıkması durumunda, aracı kullanan operatör yaralanabilir, hatta hayatını dahi kaybedebilir. Ayrıca yaşanan kaza ile birlikte operasyon alanında ciddi maddi zararlar oluşacağı gibi işler uzun süre durabilir. İşte bu tür sorunların yaşanmaması için istif makinası periyodik kontrollerinin aksatılmaması gerekir. Peki, periyodik kontroller nasıl yapılır? Ne kadar sürede kontrollerin tekrar edilmesi gerekir?
Günümüzde birçok alanda istif makinalarının kullanıldığı biliniyor. Bu araçlar, güvenli bir şekilde çok ağır yüklerin kaldırılmasını sağlıyor. Bu kadar kritik bir görevi yapmalarından dolayı, sorunsuz olmalarına büyük bir önem veriliyor. Bahsedilen durumlar nedeniyle istif makinası için periyodik kontroller yapılmaktadır.
Periyodik kontroller, zorunludur ve yılda en bir defa yapılır. Kontroller, bakanlığın yetkilendirdiği kurumlardaki uzmanlar tarafından yapılır. Yani kontroller, bakanlık tarafından organize edilir. İlgili araçların kullanımına devam edilmesi için söz konusu kontroller sonucunda araçların güvenli olarak kabul edilmeleri gerekir.
İstif makinası periyodik kontrolleri, ilgili aracın detaylı olarak incelenmesi şeklinde yapılır. Bu alanda eğitimli olan uzmanlar tarafından mekanik, fiziksel ve görsel testler yapılır. Ayrıca statik dinamik yük testleri, yük deneyleri ve hidrolik sistem kontrolleri de gerçekleştirilir. Kısacası uzmanlar tarafından istif makinası detaylı olarak incelenir.
Yapılan kontrollerden elde edilen veriler ışığında bir rapor oluşturulur. İlgili raporda aracın özellikleri de yer alır. Testlerden elde edilen sonuçlar başarılı ise ilgili araç için güvenlidir onayı verilir ve çalışmasında herhangi bir sorun olmadığı bildirilir. Ancak testlerden elde edilen sonuçlar istenildiği gibi değilse sakıncalı şeklinde bir rapor düzenlenir. Böyle bir durumda ise eksikliklerin giderilmesi için süre verilir. Bakım işlemlerinden sonra gerekli kontroller tekrarlanır. İstif makinası, güvenli raporuna alana kadar bu süreç devam eder.
Her ne kadar istif makinası kontrollerinin yılda bir defa yapılması zorunlu olsa da, söz konusu kontrollerin daha sık yapılması yararlı olacaktır. Böylece ilgili araçlar güvenli bir şekilde kullanılacaktır.